L’internat

Els d’Olesa

En Feliu Sucarrats, Joan Torres, Joan Dalmases, Salvador Jorba i Joan Martinez Esquius

El d’olesa amb familiars de visita, Montserrat Quer, Rosa Segura, i la petita Angelina Dalmases

Els d’Olesa – Érem una colla d’Olesa: Salvador Jorba, Joan Dalmases, Feliu Sucarrats, Joan Torres i Joan Martínez-Esquius, tots més o menys de la mateixa edat. En el temps hi varen haver altres interns d’Olesa, que recordem: Francesc Banque, German Gimeno, Benito Cabanes, Ramon Jorba, Guzman Vendranes, Francesc Vila, Salvador Duxans, Toni Matas, Joaquim Serra.
Un dia a la setmana, venia tornant-se un familiar de cadascú per portar-nos la roba neta i emportar-se la bossa de la roba bruta. Era el nexe que s’havia organitzat entre les famílies.

INTERNS DE LA SALLE MANRESA

Cursar els estudis en règim d’internat era una tendència en aquella època, discutible, però és la que ens va tocar viure-la en aquells anys.

L’Internat de La Salle Manresa va arribar a tenir uns cent cinquanta alumnes de diferents edats i provinents majorment de localitats del Bages, Solsonès, Baix Llobregat. Allí es cursaven els estudis primaris fins al Comerç, Batxillerat i Peritatge Mercantil.

Els interns sols anaven a casa per les vacances de Nadal i d’estiu i algun cap de setmana, excepcional durant el curs.
El dormitori dels interns estava disposat en llits individuals i en una sala comuna. El menjador també era comú.

Ens llevàvem cada dia a les 7 per anar a Missa juntament amb la Comunitat de Germans. Després d’esmorzar i a les 9 “formaven” en el pati juntament amb la resta d’alumnat per ser distribuïts a cada classe. El ritme escolar i particularitats era com tota la resta de l’alumnat. LLevat de l’hora de dinar, els externs anaven a dinar casa i els interns al menjador comú. Cal destacar que hi havia establer un règim com de mitja pensió i que em deien “els sopers”, es tractava d’alumnes que es quedaven a dinar en el mateix col·legi.
A la tarda entràvem a les 3 fins a les 6. Els interns teníem unes classes apropiades per fer els deures i treballs fins a la hora de sopar.

El lleure o esbarjo estava centrat en el pati. bàsquet, futbol sala, frontó. Els diumenges hi havia cine a un annexa del col·legi “Els Esquilets”, era l’escola gratuïta i ambivalent mitjançant unes portes corredisses es transformava amb sala de cine.