21ª – 2012 – Barcelona La Salle Bonanova

XXI TROBADA DELS VELLS NOUS AMICS
Col·legi La Salle – Manresa

El proppassat mes de juny rebíem la comunicació dels organitzadors de la Trobada informant que es celebraria el dia 27 d’octubre. Tres mesos després el dia 4 d’octubre de 2012 rebíem per “mail” la convocatòria a la “21èna Trobada dels Vells – Nous Amics” La Salle – Manresa, signada pels organitzadors, Joan Vives, Francesc Rodergas i Josep Casals.

El punt de trobada era a l’Aparcament del Poliesportiu La Salle Bonanova, C/Sant Joan de la Salle, 20 Barcelona. En aquest lloc i a l’hora indicada ens esperava el Gmà. Jaume Pujol que donava la benvinguda a tots els assistents: Joan Martínez Esquius, Joan M. Caball, Joan Vives, Joan Martínez Vilaseca, Francesc Crespi, Francesc Rodergas, Josep M. Massegú, Josep M. Nadeu, Lluís Rodríguez, Joan Calveras, Josep Griera, Salvador Jorba, Ernest Coma, Albert Puigdellívol, Ignasi Ribas, Ricard March, Josep M. Díaz, Ignasi Torras . L’agenda del dia estava programada acuradament.

A les 10:00 visitàvem el modern Parvulari P3 per a nens i nenes, considerat com un dels millors de Catalunya. El Gmà. Jaume Pujol, va presentar el Gmà. Joaquim Morató, que fou director del Col·legi La Salle de Manresa (1967-1968) durant setze mesos. (Durant la seva estada, va organitzar en un temps record el trasllat de l’antic col·legi del carrer Infants al flamant col·legi al sector de “La Parada”).

El Gmà Morató va dissenyar i dirigir la realització del modèlic Parvulari. Des de l’immens mural intitulat de l’artista ninotaire Pilarín Bayès, mostra escenes de la infantesa que il·lustren l’ideari de l’escola, el treball en equip, l’aplicació i l’estudi. En el transcurs de la visita explicava l’orientació de les taules, cadires, mobiliari, tot de fusta, el color de les parets de tons suaus, per afavorir la llum. Cada alumne té assignat el seu espai. Endemés, les modèliques instal·lacions d’esbarjo i recreació. Tot allò que pugui ajudar als alumnes a estar concentrats en l’estudi i sentir estima per la seva aula; pertot es nota ordre, amb les pertinences de cada alumne al seu lloc. Oïm música de fons: la música ajuda als infants, però ha de ser l’adequada, com ho és la música del barroc, de Mozart i Vivaldi, que transmet pau i joia, mentre treballen en silenci. A dos quarts de dotze finalitzava la primera visita que va complaure a tots mentre expressàvem el nostre agraïment i ens acomiadàvem del Gmà. Joaquim Morató.

Seguidament ens dirigíem al Campus La Salle de la Universitat Ramon Llull establerta l’any 1990 i aprovada pel Parlament de Catalunya el 10 de maig de 1991. Fundada per la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, l’Institut Químic de Sarrià, la Fundació Blanquerna, l’Enginyeria i Arquitectura La Salle. El director, Gmà Miquel Àngel Barrabeig Dols explica que en el decurs dels anys ha integrat les institucions Observatori de l’Ebre, ESADE, Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer, Institut Borja de Bioètica, i TSI Turisme Sant Ignasi. Tanmateix, l’Escola Superior de Disseny. Imparteix les especialitats: Enginyeries TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, International Busines Program-Grau en Direcció d’Empreses Tecnològiques. Actualment ofereix 46 titulacions, i a partir del curs 2007 ofereix estudis de postgrau oficials dins el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior.

De la visita i comentaris que ens ha ofert el Director Gmà. Miquel Àngel, d’aquesta flamant Universitat, es constata l’avenç en l’ensenyament amb instal·lacions, material i tecnologia, de la major eficiència i qualitat.

En acabar la visita que ha resultat molt interessant, sobre les 14:00 ens reunim al restaurant del col·legi pel Dinar de la Trobada, que presideixen els Gms. Jaume Pujol i Miquel Àngel Barrabeig, amb l’assistència dels presents a la Trobada, havent rebut algun comunicat d’aquells que no els ha estat possible. El menú consta d’aperitius i entreteniments. 1). Amanida de llagostins amb cloïsses amb vinagreta de mel. 2). Entrecot de vedella a la “bordelesa” amb verdures a la graella. Postres. Profiteroles amb fons de melmelada de fruïts del bosc. Tot plegat regat amb el Cava Martiesquius (a dojo obsequi tradicional) amb el qual hem pogut brindar una vegada més –i, son vint-i-una- gràcies a la generositat i estima del nostre bon amic Joan.

Durant el cafè els assistents van explicar les novetats des de l’any passat, felicitant i agraint als organitzadors de la trobada, Joan Vives, Francesc Rodergas –presents- i Josep Casals, que no ha pogut assistir. Tanmateix, agrair l’acolliment als Germans de La Salle. Fora l’estança ens acomiadàvem amb el “Cant dels Adéus”.

A vint-i-set d’Octubre de 2012.