18 d’octubre de de 2014
El dia 9 de setembre els amics Ricard March Griera i Albert Puigdellívol Vila, ens convocaren a la 23ª Trobada de la 2ª promoció de Pèrits Mercantils del Col·legi la Salle de Manresa. Juntament amb ells, hem assistit Joan Martínez Esquius, Josep M. Nadeu, Francesc Rodergas, Josep M. Singla, Ignasi Torras, Joan Vives, Ernest Coma, Lluís Rodríguez, i Salvador Jorba.
El lloc escollit fou la bonica i monumental ciutat d’Olot, cap de comarca de la Garrotxa a resultes de la divisió territorial de l’any 1936. El terme correspon a una de les fosses tectòniques del pla d’Olot, que es perllonga fins al Puigsacalm. La part septentrional és drenada pel Ridaura i accidentada per la serra de Sant Miquel del Mont, la muntanya de Sant Valentí i la serra d’Aiguanegra, i a l’est per la serra de Batet i les muntanyes, Montolivet, Garrinada i Montsacopa.
En aquest diada -i, des de l’any 1314- es celebra la “Fira Agrícola i Comercial de Sant Lluc – Fira de Dibuix i Pintures”. Tota la ciutat s’aboca a celebrar una de les seves festes més lluïdes; hom s’imagina que és una ciutat festiva i acollidora. Sols per veure la Fira del Dibuix i la Pintura i l’ambient que hi havia, ha valgut la pena assistir-hi. Sota un sol resplandent i el blau del firmament, alguns milers de persones, recorrien els espais i contemplaven els artistes i pintors observant les seves creacions artístiques; vaja, tota una meravella¡.
Molt interessant fou la visita al Museu d’Art Modern d’Olot, instal·lat en un edifici monumental que conserva les millors obres de pintura i escultura de l’escola olotina, les figures de pessebre, les imatges, els “nens-Jesús- nadalencs” i, per tot arreu, la presència de Joaquim Vayreda i Vila (Girona 1843-Olot, Garrotxa 1894) i els seus seguidors, són presents en la immensa col·lecció artística. L’amic Ricard March “olotí d’adopció”, fou el guia excepcional que ens va fer gaudir de la història i de l’art olotí.
En acabar ens vam desplaçar amb els cotxes cap un prestigiós restaurant especialitzat en “Cuina volcànica” on vam celebrar el dinar de companyonia, envoltats de pintures en mig d’un bon ambient.
El divendres dia 24 d’octubre, viatjàrem a Solsona per saludar a l’amic Joan M. Caball, que està delicat de salut. La trobada va ser magnífica, puix que malgrat tot, encara manté viva una memòria de joventut, i la força expressiva i viva per l’art pictòric, que expressa en cadascuna de les seves obres, una de les seves més recents inspirada en les “menines” de Goya.
En conclusió, l’art, l’estima pels amics, i les ganes d’avançar, són una lliçó i un bon exemple per tots nosaltres. Seguidament vàrem dinar junts a l’Hostal del Sol a l’entrada de Solsona.
I.T