XVIII Trobada Antics Alumnes La Salle – 17 d’octubre del 2009
Els preparatius per a l’organització de la XVIII van començar el dissabte dia 13 de juny, en un encontre en què “el Joan d’Olesa” en Joan Martínez i Esquius, vingué a Manresa per explicar la seva proposta a alguns companys de Manresa: Joan Vives, Ricard March, Josep Maria Nadeu, Ignasi Torras i Albert Puigdellívol. La reunió fou al Restaurant “Els Noguers”. Va explicar que aquest any es compleixen els “50 anys de la Segona promoció de perits mercantils La Salle (1955-1959)” Es tracta d’una celebració jubilar única, irrepetible. Cal reconèixer que el Joan és expert en relacions públiques, i volia saber la nostra opinió i la nostra disposició a col·laborar. Caldrà avisar a tots els companys, contrastant adreces, posant èmfasi en aquells que venen de tant en tant. I, tanmateix, que a la trobada compti amb la presència d’En Jaume Pujol i Bardolet (germà Ambròs FSC). Recordem que fou responsable educatiu dels cursos 1955, 1957 i 1959. (Un altre germà responsable, fou Joaquim Bach Esteve -germà Joaquim, FSC- els cursos 1956 i 1958 que va morir fa uns 15 anys). En principi es fixa la data el dia 17 d’octubre, dissabte.
Per presentar propostes, el Joan Martínez Esquius exposa un programa que com a novetat constaria de dues parts, la primera esmorzar als voltants de Manresa, i la segona el tradicional dinar en un restaurant. Abans de dinar es faria entrega d’un record o placa commemorativa a l’actual Col·legi La Salle, al sector de La Parada (lloc desconegut per alguns de nosaltres, sobretot els no residents a Manresa). També es va fer notar que seria molt bonic trobar un lloc ideal a l’aire lliure per esmorzar, fora de Manresa. Tot això comportaria uns desplaçaments, enllaçar horaris, combinar la visita a l’actual col·legi, pensant, però, que seria en dissabte, i quí sap si hi haurà algú per rebre’ns. Alguns podrien venir només al dinar, etc. Hom creu que podria resultar una mica complicat. I, finalment, dinar a un restaurant.
Es va debatre amb els reunits, completant detalls i exposant idees, tals com l’hora d’esmorzar, i què més fer per esperar l’hora de dinar. En Ricard March va oferir casa seva, convidant a tots a esmorzar. Unànimament vam estar d’acord, puix que a l’entorn de la “Masia March” hi ha el bosc del Suanya. Després de l’esmorzar una caminada curta, a l’entorn de La Masia Suanya, la Capella de Santa Sussagna, la font del’Arrel, etc.
El Joan d’Olesa li semblà que per ambientar la celebració, proposaria a Joan Caball, de Solsona, dibuixant expert, de color viu, traç segur i fina ironia, per trobar una proposta artística, per assenyalar l’orientació de la “Masia March” (en la cruïlla del camí de Salelles al Suanya) a tocar de la Riera de Rajadell i al bosc homònim. Tot l’espai és conegut, ja que en la nostra minyonia hi havíem jugat vegades. Es va quedar en què l’Ignasi Torras contactaria amb Joan Caball, per explicar el sentit de la celebració. Però que, seguidament, seria el Joan Martínez qui li comentaria alguna proposta, i entre els dos, definirien el projecte.
Quant el dinar es van suggerir diversos noms de restaurants. Finalment es va escollir tres per demanar pressupost, situats, un a Santpedor, i dos a Rajadell. I, referent a la placa commemorativa, es va exposar una altra idea. Una placa a la nova escola com ha quedat exposat, no es veu massa viable; no coneixem, ni ens coneix ningú. El Joan Martínez, va pensar una altra idea: encarregar un quadre de ceràmica a les monges del Monestir de Sant Benet de Montserrat, i lliurar-la al germà Ambròs, com a representant de l’institut lasalià. Tanmateix, és una personalitat reconeguda i estimada en tota la institució. Aquesta proposta fou molt celebrada, i vàrem quedar que es posaria en contacte amb la Gna. M. Regina Goberna, OSB, i ens informaria. I, tanmateix, l’Ignasi Torras per demanar hora de visita al Gmà. Jaume Pujol. En resum de tot plegat es va concretar el següent:
La data de celebració seria el dissabte dia 17 d’octubre de 2009. S’invitarà per escrit a primers de setembre, informant sobre el programa i lloc escollit.
Es va quedar que en Josep M. Nadeu, Joan Martínez i Ricard March, contactarien amb els restaurants per saber propostes per l’àpat i preus.
I que Joan Martínez i Ignasi Torras es reunirien amb el gmà. Jaume Pujol. I més endavant visitarien el Monestir de Sant Benet, pel tema la ceràmica-recordança
Així les coses, el dia 8 de setembre es va enviar per correu la carta invitació a la “XVIII Trobada de Companys de La Salle-Manresa -els Nous Vells Amics- Promoció 1959” informant els actes programats pel dissabte 17 d’octubre de 2009.
- A les 9:00 h Concentració a la “Masia March” al Suanya, a casa del Ricard March Griera. Allà tindrem l’esmorzar de germanor, per gentilesa del Ricard i la Teresa. Amb la companyia de “l’expressió plàstica imaginativa” del bon amic Joan Caball, que ens ho explicarà.
- Després de l’esmorzar farem una passejada pel bosc visitant la “Masia Suanya” la Font de l’arrel, Santa Susanna, etc.
- A les 14:00 h ens desplaçarem al Restaurant “El Reguer” de Rajadell per celebrar el dinar de germanor amb “pastís de 50 aniversari”. Es lliurarà a Jaume Pujol una ceràmica elaborada expressament amb la figura de Sant Joan Bta. de La Salle i dos infants, realitzada a l’obrador de les monges benetes de Montserrat, signada per tots els assistents.
- L’acte continuarà amb els parlaments de tots els asistents, i es clourà amb el Cant dels Adéus.
- Els encarregats de recollir les confirmacions d’assistència han estat Josep M. Nadeu, Francesc Rodergas i Albert Puigdellívol, i recerca dels que fa temps que no venen.
Així les coses, el dia 17 d’octubre es va seguir fil per randa tal com estava programat. Cal agraïr la gentilesa del Ricard i la Teresa, que ens van oferir un magnífic esmorzar, amb productes d’elaboració pròpia, boníssims i abundants. En Joan Caball ens delectà amb la seva expressió plàstica, evocant la figura d’un germà de La Salle, de tamany natural, a semblança del Gmà Jordi (ACS) i/o del seu sobrenom. Tanmateix, En Joan d’Olesa, tal com ja ens té acostumats, va servir amb generositat a vessar el seu Cava, de gran qualitat, un gest de l’apreci que ens té a tots, que ha vingut repetint.
Es va fer entrega al germà Jaume Pujol del plafó amb l’artística ceràmica amb la figura de sant Joan Bta. de La Salle, amb un noi i una noia. Al dors hi vàrem posar la signatura de tots els assistents.
En Jaume Pujol va agrair vívament la invitació a l’acte i, sobretot, la càlida acollida que havia rebut. Uns moments emotius per a tots, remembrança de la nostra joventut i la seva, puix que el nostre mestre d’aleshores, deuria tenir deu anys més que nosaltres…. Com ara; però això sí, tots més grans i més agraïts que mai.
Es va servir un magnífic pastís commemoratiu, efectuant el tall d’honor Jaume Pujol, mentre degustavem les delícies del pastís boníssim. El diàleg entre uns i altres es feu palès, així com els comentaris personals, sempre interessants i agraïts per a tots. Tothom tingué el seu torn de paraula, més que res per actualitzar les novetats familiars recents. Altrament, ens coneixem des de fa anys…. No podien faltar els acudits de ningú, ni els de l’Albert Puigdellívol i Vila, com sempre esperats i superats, cada vegada.
Assistents: Ramon Algué Pujol, Joan M. Caball Muncunill, Valentí Calmet Piqué, Joan Calveras Rubiralta, Ernest Coma Esplugas, Francesc Crespi Rosell, Josep M. Díaz Solís, Lluís Escudé Ferrer, Josep Griera Cors, Salvador Jorba Quer, Ricard March Griera, Joan Martínez Esquius, Joan Martínez Vilaseca, Josep M. Nadeu Riu, Pau Orrit Roca, Albert Puigdellívol Vila, Francesc Rodergas Martínez, Lluís Rodríguez Rubiralta, Josep M. Singla Vidal, Ignasi Torras Garcia, i Joan Vives Magriñà.
En sortir del restaurant, al caient tardoral i a l’albir dels primers estels que es feien esperar, ens acomiadàvem enllaçant les mans, unint el ressò de les nostres veus el nostre “Cant dels Adéus”.
Gràcies. Moltíssimes gràcies per aquests 50 anys. Fins a reveure, si a Déu plau¡
Ignasi Torras i Garcia